Az exeteri egyetem kutatóinak munkája nyomán, egyenesen az üzemanyagtartályba lehet tölteni azt a biodízelt, amelyet génmódosított kólibaktériumokkal állíttattak elő. Az ilyen módon erjesztett biodízel jobb, mint a jelenleg használt, nem kőolaj alapú üzemanyagok, melyeket sokszor hagyományos, fosszilis üzemanyagokkal kell keverni, hogy használhatók legyenek.

Az E.coli népszerű a biotechnológiai és a géntechnológiai eljárásokban. Az egyébként az emberi bélcsatornában is megtalálható baktériumok a táplálékul szolgáló cukrot zsírrá alakítják, hogy abból építsék fel sejtmembránjaikat. Azonban ha apró változtatásokat hajtanak végre a baktériumon, más anyagokat is „gyártatni” lehet vele. Többek között ezt a tulajdonságát használja ki a gyógyszeripar.

Az exeteri egyetem kutatói – a Shell támogatásával – hasonló csapáson, csak éppen más irányba indultak el. Más baktériumok génjeit juttatták be a kólibacik örökítőanyagába, majd különböző zsírsavak elegyéből álló közegben kezdték el tenyészteni azokat. Ennek eredményeképpen a baktériumok nem gyógyszeralapanyagot, hanem a biodízellel megegyező szénhidrogéneket kezdtek előállítani.

Az itboard.hu cikke szerint az ilyen módon erjesztett biodízel jobb, mint a jelenleg használt, nem kőolaj alapú üzemanyagok. A mostani biodízeleket ugyanis sokszor hagyományos, fosszilis üzemanyagokkal kell keverni, hogy használhatók legyenek. Az exeteri laboratóriumban előállított biodízel viszont bármiféle módosítás nélkül a járművekbe tölthető, így a terjesztéséhez is gond nélkül használható a jelenlegi ellátási infrastruktúra (csővezetékek, tartálykocsik, benzinkutak).

Azonban egy nagy hibája mégis van az eljárásnak. Egyelőre csak laboratóriumi körülmények között működik. A nagyüzemi termelés beindításához még rendkívül komoly műszaki akadályokat kell legyőzni. De ha az ipari mennyiségű átalakítás problémájára sikerül is megoldást találni, valahonnan még elő is kell teremteni az alapanyagul szolgáló nem kevés cukrot, ami megint csak nem egyszerű feladat. Ha pedig környezetvédelmi oldalról nézzük a dolgot, az egyenletnek csak az egyik felét sikerült megoldani – ugyanis bár az üzemanyag megújuló forrásból származik, de felhasználása során ugyanúgy szennyezi a környezetet, mint a jelenlegi üzemanyagok.

Az E.coli népszerű a biotechnológiai és a géntechnológiai eljárásokban elsősorban gyors növekedése és szaporodása miatt, valamint azért, mert a természetes bélflóra részeként nem allergén. Itt új genetikai információkat visznek beléjük a különféle plazmidok bejuttatásával, továbbá hasznosítják az eleve meglevő információit, például innen nyerik a széles körben alkalmazott EcoRI enzimet, és így termeltetnek a génmódosított E. coli baktériumokkal inzulint, aminosavakat, interferonokat, növekedési hormont, enzimeket, gyógyszereket. A 2003 és 2006 között a 31 gyógyszerként felhasznált fehérje közül kilencet kólibaktériumban termeltettek.

süti beállítások módosítása