Elképesztő fejlődés tapasztalható  a napelemes rendszereknél, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a napenergia már a közeledési szegmensben is kezdi megmutatni képességeit. A napenergia óriási lehetőségeket kínál az emberiség számára, hiszen a Napból érkező energia sokszorosan meghaladja Föld lakosságának energiaszükségletét.
 
Az elektromos autókat töltő napelemes parkolók mellett nemrég egy tisztán napenergiát hasznosító hajó megkerülte a Földet, míg egy svájci kísérleti repülőgép napelemek által 36 órát képes a levegőben maradni. Habár az olajkorszak dominanciájának megdöntésére a következő egy-két évtizedben még nem lehet számítani, az elektromos közlekedés egyre látványosabban tör utat a maga számára.
 
A napenergia hasznosításának problémája, hogy mindeddig nem sikerült megtalálni a minden szempontból kielégítő  technológiát a napenergia "befogására" és hasznosítására. A legelőrehaladottabb technológiák a napenergia hőcélú hasznosítását megvalósító napkollektorok, illetve a napenergiából közvetlenül áramot előállító fotovoltaikus napelemek (PV) képében mutatkoznak.  
 
A portfólio.hu cikkéből kiderül, az átalakítási hatásfokok jelenleg még igen alacsonyak. Ezzel szemben az alkalmazott anyagok és technológiák viszont viszonylag drágák, így a napelem tekintetében még a világ meghatározó részén csak támogatások igénybevételével éri meg a tiszta villamos energiát előállító rendszerek kiépítése.  
 
A napelemek általi villamosenergia-termelés időszakossága a háztartási célú egységek esetében is igényli a fejlettebb energiatárolási eszközöket – amelynek megoldása továbbra is nehéz –, de az áramtárolás szükséglete hatványozottan jelentkezik az elektromos meghajtású közlekedési eszközöknél. Ugyanakkor az akkumulátor-technológiákban zajló fejlődést jól példázza az autóiparban piacra kerülő elektromos hajtáslánccal bíró gépkocsik számának bővülése.

A Nemzetközi Energia Ügynökség várakozása szerint az elektromos autók száma az évtized végére – a jelenlegi pár tízezres darabszámmal szemben – közel 20 millióra nőhet. Az olyan specializált, és exkluzív típusokat gyártó márka mellett, mint a Tesla, a nagy múltú autógyártók is sorra fejlesztik elektromos autóikat, így a Nissan, a Chevrolet és az Opel már rendelkezik is kereskedelmi forgalomba bocsátott modellekkel.

Az elektromos autók önmagukban azonban még nem feltétlenül jelentek tisztább közlekedési eszközt, hiszen nagyon fontos a felhasznált villamos energia eredete is. Az elmúlt években, főként az Egyesült Államokban indult útjára az a kezdeményezés, hogy napelemekkel fedett parkoló-töltőállomásokat építsenek ki az elektromos autók számára, ezzel biztosítva azok valóban környezetkímélő üzemeltetését.

süti beállítások módosítása