A Közgyűlési többség az MSZP-frakció érvei és a környéken élők heves tiltakozása ellenére elfogadta azt az előterjesztést, amely biomassza-erőmű építését teszi lehetővé Rókuson, néhány száz méterre a lakóházaktól, iskolától.  Ménesi Imre, a körzet képviselője aláírás-gyűjtési akciót kezdett a döntés megváltoztatása érdekében.

A közgyűlés két fordulóban tárgyalta a biomassza-erőmű és a tervezet két termálkút fúrásának kérdését. Mivel első alkalommal Botka László polgármester az önkormányzati törvény adta lehetőségével élve nem írta alá a határozatot.

Azonban a Fidesz-frakció a rendkívüli közgyűlésen, a jobbikos Keresztúri Farkas Csaba támogatásával mégis keresztülvitte a Bohács Zsolt által beterjesztett előterjesztést. Annak ellenére döntöttek így, hogy széles körű lakossági tiltakozás bontakozott ki az erőmű és a termálvíz használati meleg víz céljára való hasznosítása ellen.

Alakossági fórumon egyöntetűen elutasították a környéken élők a beruházást. Igaz, ezen a fórumon sem Bohács Zsolt, sem más fideszes képviselő nem jelent meg és nem hallgatta meg az érveket.

Ménesi Imre a csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a döntést követően azonnal bejelentette az aláírásgyűjtésre vonatkozó kezdeményezését. A kötelezően előírt 15 napos türelmi időt követően, mivel senki nem nyújtott be kifogást ellene, elindult az akció.

A város közgyűlése április végén fogadta el ismét a szegedi távhő beruházással kapcsolatos előterjesztéseket, így a polgármesternek mérlegelés nélkül alá kellett írnia a határozatot. Az előterjesztő Bohács Zsolt, a szegedi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője a vitában elmondta, az elfogadott határozatok csupán a lehetőséget teremtik meg a fejlesztéshez.

A beruházás során három, 5 MW hőteljesítményű biomassza-kazán telepítésével új erőművet telepítenének, három új termálkút fúrásával és két másik felújításával pedig használati meleg vizet biztosítanának a fogyasztóknak. A fejlesztés összességében 30 százalékkal csökkentené a távhő előállításához szükséges földgáz mennyiségét.

Az aláírást korábban is megtagadó Botka László (MSZP) polgármester szerint többek között az építési szabályzat sem teszi lehetővé az erőmű kialakítását a tervezett helyszínen, és semmilyen garanciát nem adnak arra, hogy valóban a költségek csökkenését eredményezik a lakosságnak.

süti beállítások módosítása