Öt tanyát villamosítottak Nyársapát külterületén, a napelemes áramellátó rendszert pénteken adták át. A beruházás mintegy 16 millió forintba került, ennek 90 százalékát pályázaton nyerte az önkormányzat.
 
Az átadott áramellátó rendszer napelemei mintegy 2000 kW energiát képesek leadni. Ezzel alkalmasak arra, hogy hűtőgépet, mosógépet, számítógépet, televíziót, vagy akár fejőgépet is üzemeltessenek róla.
 
Az akkumulátorok akár két hétre elegendő  energiát képesek tárolni, és felhős időben is töltődnek. A kiemelkedően nagy energiaigényű munkákat azonban ajánlatos a derűs napokra időzíteni. A napelemek burkolata edzett üveg, vagyis ellenáll az időjárás viszontagságának.
 
Nyársapátnak ez a külterülete évtizedeken keresztül a „senki földje” volt, ezért nem építették ki a vezetékes áramot. Most a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatának köszönhetően azonban sikerült ezt az öt tanyát villamosítani – mondta Kis Miklós, polgármester.
 
Az infocegléd.hu beszámolója szerint az önrészt, vagyis a költségek 10 százalékát Nyársapát önkormányzata állta. A polgármester az itt élőknek azt kívánta, hogy maradjanak itt sokáig, ne hagyják el a tanyát, mert itt van az igazi, nyugalmas élet.
 
Földi László, a térség önkormányzati képviselője elmondta, ezek a tanyák még mindig alkalmasak az önellátásra, sőt arra is, hogy kiváló minőségű élelmiszert termeljenek a piacra.

süti beállítások módosítása