A drogok és a szemét-biznisz már lejárt lemez, a nagyra törő  olasz maffiózók számára most a megújuló energia a legnagyobb üzlet. Anthony Faiola, a Washington Post riportere, hosszabb cikkben számolt be róla, vizsgálata szerint, milyen szerepet töltött be a la Cosa Nostra az olasz energiaszektor virágzásában.
 
Faiola igazi maffia filmekben látott eszközökkel jutott információkhoz, mint például a lehallgatás. Így cikkében szó szerint tudta idézni, amint egy lehallgatott üzletember, Angelo Salvatore a Gimbellina bűnszövetkezet 79 éves fejének, Vincenzo Funari-nak elmagyarázza, a fiaik iránti szeretet miatt nagyon fontos a megújuló energia, amely egy olyan üzlet, amiből meg tudnának élni.
 
Mindez a múlt hónapban került napvilágra, amikor is az olasz hatóságok egész Szicíliában razziákat tartottak. Faiola úgy véli, az akció felfedte, hogy mekkora hatást gyakoroltak a megújuló energiák ágazatára az ország gyors ütemben modernizálódó bűnszövetkezetei.
 
Az olasz szél- és napenergia-szektor az elmúlt időszakban szó szerint szárnyalt, mielőtt megfeneklett volna a közelmúltban bekövetkezett gazdasági válság hatására. A fellendülés pedig elsősorban a több milliárd eurós kormányzati ösztönzéseknek volt köszönhető.
 
Azonban ahogy ez ilyenkor lenni szokott, az állami támogatást villámgyorsan követte az egész országot lefedő  korrupció. A legerősebben „természetesen” a több bűnszövetkezetnek és maffia-családnak is otthont adó Szicíliában jelentkezett. Faiola szerint a hatósági közbelépés során a sziget harminc szélerőmű-parkjának közel az egyharmadát, és több naperőművet is lefoglaltak a hatóságok.
 
Ami biztos, hogy Olaszország próbál kikecmeregni a kiterjedt gazdasági zűrzavarból, de az ehhez hasonló leleplezések nem vonzzák a talpra álláshoz szükséges befektetéseket.

süti beállítások módosítása