A Német Biogáz Szakmai Szövetség (FvB) tájékoztatója szerint 2012-ben mindösszesen 269 új biogázüzem épült az országban a tavalyelőtti 1310-el szemben. Ez rendkívül nehéz helyzetbe hozta a német biogázüzem-építő cégeket. A csökkenés oka, hogy a német EEG – a megújuló energia átvételi törvény értelmében – mérsékelte a zöldáram átvételi árát.

Mindez azért történhetett, mert jelentős kapacitások épültek ki biogázból, napelemes- és szélkerekes erőművekből, amelyek már jelenleg is fedezik a leállított vagy leállítani szándékozott atomerőművek kieső teljesítményeit. A biogáznál további problémát okozott, hogy gyorsan nőtt a biogáz silókukorica vetésterülete, a takarmánytermelés és az élelmiszertermelés rovására. Az átlagos biogáz-üzemi kapacitások is 70 százalékkal
csökkentek.

A biogáz-üzemépítő és -komponenseket gyártó cégeknél már 2012-ben 25 százalékos létszámleépítésre volt szükség. A német gyártók most abban bíznak, hogy a gyártókapacitásaikat külföldön tudják majd értékesíteni. Kelet-Európa mellett elsősorban Brazíliába és Kínába látják az export lehetőségét.

Az Európai Unió területén a biogáz üzemek igen elterjedtek. Jelenleg mintegy 6000 biogáz telep üzemel, a néhány ezer tonna éves kapacitástól a több százezer tonna szerves hulladék ártalmatlanítására alkalmas telepekig. A biogáz termelésben vezető országok: Németország és Dánia.

A biogáz ipar azokban az országokban a legfejlettebb, ahol a gazdasági kormányzat támogatja a megújuló energiahordozók felhasználását és a környezetvédelmet. Németországban a 2000-ben beindított biogáz üzemek átlagos mérete 70 kW volt, a 2002-ben átadott üzemeké már 330 kW. Ezek a számok mutatják, hogy a német biogáz termelés fontos szerepet tölt be az ország áramtermelésében.

süti beállítások módosítása