Mérgező is lehet a biomassza?

Címkék: biomassza

2013.01.18. 10:04

A megújuló energiák fontosságát szinte mindenki elismeri, és hasznosak tartja, természetesen itt is vannak kivételek, és nem értenek egyet ezzel a véleménnyel. A Lancasteri Egyetem kutatói szerint ugyanis kétségtelen, hogy a biomassza sokkal szimpatikusabbnak tűnhet bármely fosszilis energiahordozónál, de csak akkor, ha az ember kizárólag a szén-dioxid-kibocsátásra koncentrál.

A kutatást vezető Nick Hewitt arra hívta fel a figyelmet, hogy azok az erdei növények, melyeket leginkább használnak a biomasszás energiatermeléshez – a nyárfa, a fűzfa és az eukaliptusz –, növekedésük során rengeteg izoprént bocsátanak ki. Ez viszont más szennyezőanyagokkal párosulva ózont hoz létre.

Az ózon sajnos kizárólag az ózonrétegben hasznos, a felszínen becslések szerint 22 ezer ember halálát okozza csak Európában. A Reutersnek nyilatkozó kutatásvezető abbéli félelmeit osztotta meg a hírügynökséggel, melyek szerint a biomasszához szükséges ültetvények jelenleg tervezett bővítése évente további 1400 halálhoz vezethet, ráadásul akár 1,5 milliárd dolláros kárt okozhat az öreg kontinens mezőgazdaságában, mivel az ózon korlátozza a
haszonnövények növekedését.

A szakember javaslata szerint a biomassza akkor lenne igazán környezetbarát, ha genetikai módosításokkal csökkenteni lehetne a növények izoprén-kibocsátását, és az energiatermeléshez szükséges ültetvényeket a légszennyezett városoktól minél távolabb hoznák létre.

süti beállítások módosítása