Fejleszthető tevékenység a bioetanol előállítása Magyarországon a következő években – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés egyik alelnöke a Szövetség által szervezett szakmai tanácskozáson.
    
Előadásában rámutatott, Magyarországon rendelkezésre áll az a gabona-, főként kukoricatermesztési kapacitás, amely biztosíthatja a bioetanol előállítás gazdasági és gazdaságossági feltételeit. „Egy jó évben Magyarországon mintegy 16 millió tonna gabona terem, ennek a fele általában kukorica. Tavaly például mintegy 8 millió tonna kukoricát takarítottak be. Általában tehát biztosítható a bioetanol-gyártáshoz szükséges alapanyag előállítása” – mondta a szakember.
 
Jakab továbbá  arra is felhívta a figyelmet, hogy jobb feltételeket kell teremteni a hazai mezőgazdasági területek öntözhetőségéhez, mivel Magyarországon jelenleg csak mintegy 80 ezer hektárt öntöznek a közel 6 millió hektáros mezőgazdasági területből. A feltételek jelenleg is mintegy 140 ezer hektár öntözésére adnának lehetőséget, de a Magosz elnöke szerint a csatornahálózat rendbetételével és feltöltésével mintegy 1 millió hektárra lenne növelhető a vízzel ellátható terület nagysága.
    
Dr. Németh Antal, a Vágóállat és Hús Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnöke kiemelte, hogy a bioetanol előállítása során keletkező úgynevezett társtermékek, amelyeket takarmányozási célra lehet felhasználni, az ország GMO-mentessége miatt is igen értékesek. Mivel a nem génkezelt vetőmagból származó kukorica feldolgozásával készülő takarmánnyal etetett állatok húsa is GMO-mentes, ami komoly marketingértéket jelent az igényesebb piacokon.
    
Az idén a két magyar bioetanol elállító üzem összesen 700-800 ezer tonna magyar kukoricát dolgozott fel. A múlt évben a Szabadegyházán – akkor még egyedüliként – működő gyár  mintegy 130 ezer tonna bioetanolt állított elő. Idén ez a mennyiség az új Dunaföldvári gyár üzembeállításával megduplázódott.

süti beállítások módosítása