Az Európai Unió most kiadott statisztikai adata szerint a megújuló energiát a 27 tagország együttesét nézve közel 50 százalékban a fa, illetve fahulladék adta az utóbbi években. Ennek megfelelően az EU-ban – 2010-ben – a fa, illetve hulladéka a teljes energiatermelésből mintegy 5 százalékkal vette ki a részét.
 
Azonban az Eurostat felméréséből az is kiderült, hogy ez a felhasználási arány tagországonként igen eltérő: 27 százalék Lettország esetében, viszont Cipruson, Nagy-Britanniában vagy Luxemburgban az 1 százalékot is alig éri el.
 
A megújuló energiafelhasználáson belül a fa és fahulladék Lettországban 78 százalék, egyes balti országokban azonban, ahol más megújuló forrásokat nem igen használnak fel az energiafogyasztásban, aránya ennél magasabb, Észtországban például 96 százalék, Litvániában 88 százalék.
 
Cipruson jóformán nem állítanak elő  energiát fából, ha a teljes energiatermelést nézzük, de más megújuló  forrásokat már használnak, így jön ki a teljes megújuló  felhasználásból a fa 11 százalékos részesedése. Ez az arány szerény, 13 százalék, Norvégia esetében is.
 
Az adatok kapcsán az euractiv.com uniós portál azonban emlékeztet, hogy a fa besorolása a megújuló források közé kérdéses, mivel esetében nem beszélhetünk a széndioxid-mentes energiatermelésről. A fát sok helyen felhasználják, mert olcsó  és könnyen hozzáférhető, de növekvő alkalmazásával egyúttal a széndioxid-kibocsátás is növekedhet.
 

süti beállítások módosítása