A Magyar Megújuló Energia Szövetség 2012.október 26-án tartott elnökségi ülésén dr. Balogh László elnök lemondott. Lemondását és az indoklást az elnökség elfogadta. Balogh azért döntött így, mert úgy véli, háttérbe szorult a megújuló energiaforrások hasznosítása Magyarországon, figyelmen kívül hagyva az uniós direktívát, és nem feltétlenül harmonizálva az ország érdekeivel.

Véleménye szerint Magyarország elsősorban az atomenergiára és gáztávvezeték építésre koncentrálja minden erejét, a megújuló energiaforrások egyre növekvő diszkriminálása mellett.

A szakember az MTI-nek elmondta, hogy 2008-ban maga is részt vett Brüsszelben a megújuló energiához kapcsolódó direktíva kidolgozásában, amelynek során véleménye szerint messzemenőkig figyelembe vették a magyar nemzeti érdekeket, egyebek közt a munkahelyteremtés és a vidékfejlesztés tekintetében.

Ennek ellenére nem kezdődtek meg a mai napig a direktíva végrehajtásának még azon elemei sem, amelyek főként Magyarország érdekeit szolgálnák.

Véleménye szerint a Nemzeti Cselekvési Terv végrehajtása teljesen elakadt, az ösztönző, illetve támogatási rendszerek nem megfelelően összehangoltak, az elérhető támogatások hatékonysága, átláthatósága esetenként megkérdőjelezhető, miközben a magyar befektetők, nagytőkések külföldi megújuló energia programokba fektetik a pénzüket.

süti beállítások módosítása