A sztyeppék országában is végre ráébredtek arra, hogy valóságos paradicsoma a szél- és a napenergiának. Egyes felmérések szerint e két energiaforrásnak olyan potenciálja van Mongóliában, hogy Ázsia jelentős részét elláthatná villamos energiával.
 
Mongólia jelenleg energiaszükségletének mindössze 5%-át nyeri megújuló forrásokból, de 2020-ra ennek ötszöröse, 25% a terv. Ez különösen fontos lenne Ulanbátor számára, amelyet a világ egyik legszennyezettebb fővárosának tartanak.
 
Ennek első lépéseként közel 100.000 pásztorcsalád élete változott meg gyökeresen országszerte az olcsó és tiszta energiának köszönhetően. A 2,8 milliós lakosság közel egynegyede folytat ma is nomád életmódot, sátraikban nélkülözve mindennemű áramellátást.
 
A kormány Megújuló Energia és Vidéki Villamos Energia Hozzáférés (Renewable Energy and Rural Electricity Access, REAP) programja – melyet a Világbank és a holland kormány segítségével hajt végre – biztosított a pásztorok számára off-grid, vagyis szigetüzemű, akkumulátorral és átalakítóval is ellátott, hordozható napelem-rendszereket.
 
Ezzel közel félmillió ember mindennapjaiban veszi egy új korszak kezdetét, akik most már képesek lesznek a lámpáikhoz, televízióikhoz, rádióikhoz, mobiltelefonjaikhoz és egyéb elektromos eszközeikhez a szükséges energiát megtermelni, miközben ősi szokások szerint követik nyájaikat Mongólia különböző tájaira.
 
A REAP keretében nyújtott 50%-os állami támogatás megfizethetővé teszi a rendszert a pásztorok számára, miközben segít bővíteni az értékesítést is. Az elektronikus berendezések új piaca pedig segít fellendíteni a vidéki gazdaságot.
 
A szélenergia egyelőre még nem ilyen „sikeres”, bár léteznek autók számára elektromos áramot termelő kis szélturbinák, és folyamatban van az első országos hatású szélpark csatlakoztatása a mongol elektromos hálózathoz. A fővárostól 70 km-re dél-keletre telepített szélpark összesen 31, egyenként 1,6 MW teljesítményű generátorokból áll.

süti beállítások módosítása