Szakemberek szerint nem elképzelhetetlen, hogy az idén a megújuló energiába végrehajtott befektetések értéke nem éri el a tavalyit. Ez azt jelentené, hogy a befektetések növekedésének nyolc egymást követő éve után, idén a visszaesés éve következik. Számítások szerint az idei harmadik negyedévi befektetési érték még mindig 50 milliárd dollár körüli, azaz nagyjából megfelel a 2004. évi teljes globális befektetési értéknek.
 
A világ egészét tekintve két fontos tényező befolyásolja a befektetések alakulását. A legnagyobb súlyt képviselő napenergetikai beruházások értéke a kapcsolódó berendezések jelentős árcsökkenése miatt esik, azaz kevesebb pénzből lehet létrehozni kapacitásokat.
 
Emellett nem elhanyagolható tényező, hogy a jelentős befektetéseket eszközlő országokban – USA, Nagy-Britannia, Olaszország – az ágazatot érintő, elsősorban gazdaságpolitikai természetű bizonytalanságok jelentkeztek.
 
A harmadik negyedévben európai szinten az ilyen beruházásoknál a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) kutatócsoport 29 százalékos visszaesést mért az előző év azonos időszakához képest, míg az Egyesült Államokban és Indiában ez meghaladta a 60 százalékot.
 
Növekedést csak két ország, Kína és Brazília tudott felmutatni ebben az időszakban. Az RTL.be beszámolója szerint a harmadik negyedévben két jelentős beruházás történt, összesen több mint 1,7 milliárd dollár értékben. Marokkóban nap- és szélenergia, illetve egy fél milliárd dolláros szélerőmű beruházás Brazíliában.

süti beállítások módosítása