Amíg pár évtizede az afgán vagy az iraki háború „dönthetett” az amerikai elnökválasztásban, addig mostanra előfordulhat, hogy idén novemberben a megújulóenergia-programok döntenek. Mostanra ugyanis a megújuló energiák - mindenekelőtt a szél- és a napenergia -, nem csupán részei a kormányprogramnak, hanem kampánytémává is váltak az elnökválasztáshoz.

A jelenlegi elnök Barack Obama egy Colorado állambeli kampánybeszédében azzal vádolta republikánus vetélytársát, Mitt Romney-t, hogy meg akarja a szüntetni a szélenergia-szektor adókedvezményét, amellyel legalább 37 ezer munkahely létét veszélyezteti.

Talán kampányfogásnak is veheti, hogy az Obama-kormányzat a minap jelentette be, hogy meggyorsítják az engedélyezési eljárásokat szél- és naperőművekre négy nyugati államban: Arizonában, Kaliforniában, Nevadában és Wyomingban. Ebben összesen hét erőmű érintett, amelyek összteljesítménye 5 GW lesz, és másfél millió családot látnak majd el energiával.

Az adókedvezmények körül lassan egy éve folyik a kongresszusi huzavona. A rendszer hatálya - amely az elmúlt években, nagyban hozzájárult az amerikai szélipar fellendüléséhez -, az év végén jár le, de Obama, hogy tovább ösztönözze a szektor beruházásait, már bejelentette, hogy szándékában áll a kedvezményt meghosszabbítani. Romney viszont nyíltan ellenzi ezt.

Az Amerikai Szélenergia Szövetség (AWEA) szerint a szélipar ma 75 ezer embert foglalkoztat, és ha a PTC-t megszűntetnék, akkor legalább 37 ezren veszítenék el munkájukat.
 

süti beállítások módosítása