A Nemzeti Megújuló Energia Platform (MEP) szerint az Európai Bizottság késlekedése miatt nem indulhatnak meg időben a hazai megújulóenergia-hasznosítási programok. A MEP MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Európai Bizottság késlekedése nemcsak a klímaváltozás szempontjából hátrányos, hanem akadályozza számos magyar új munkahely megszületését is, továbbra is a drága import energia felhasználására kényszerítve a magyar vállalkozásokat és önkormányzatokat.
   
A magyar kormány egy éve azzal a kéréssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy más EU-források terhére 120 milliárd, illetve 40 milliárd forintot átcsoportosíthasson épületenergia-hatékonysági és megújulóenergia-programok támogatására.
   
A MEP felháborítónak tartja, hogy az Európai Bizottság akadályozza a kormányzati szándék teljesítését, és a szervezet szerint a Bizottság magatartása ellentétes azokkal az elvekkel, amelyeket a klímaváltozás elleni küzdelemmel, a megújuló energiákkal kapcsolatban a Bizottság hangoztat, illetve az Európai Tanács és az Európai Parlament valamennyi e tárgyban elfogadott dokumentumával.
 
A közlemény szerint a MEP javasolja: az Európai Bizottság hatáskörét úgy módosítsák, hogy a jövőben ne legyen lehetősége megakadályozni egyetlen tagállamot sem abban, hogy az a rendelkezésére álló EU-források bármekkora részét megújulóenergia-programok támogatására fordíthassa.
 

süti beállítások módosítása