Miután az európai államok támogatóképessége kimerülőben van, egyre több olyan cég száll be a megújuló energiaforrások piacára, amelyekről korábban elképzelhetetlen volt, hogy érdekeltek lesznek ezen a területen.
 
A svéd IKEA az idei év eddigi legnagyobb szárazföldi szélprojektjét jelentette be Európában, míg a dán Lego már a tavasz óta Németország egyik legnagyobb épülő tengeri szélfarmjában érdekelt.
 
Az IKEA Glötesvålen-i 30 turbinás szélparkja a tervek szerint 2015-től évi 90 MW-os kapacitással, 220 GWh villamos energiát termel majd. Ez hozzávetőlegesen 48 ezer svéd háztartás éves villamosenergia-szükségletének felel meg. A beruházással a bútorgyártó cég célja, hogy a teljes svédországi áramszükségletét saját szélerőművei által termelt villamos energiával fedezze.
 
Az IKEA-csoportnak eddig világszerte 96 szélturbinája áll üzemben vagy építés alatt, ebből 9 Svédországban. A társaság nem titkolt távlati céljai, hogy globális tevékenységei energiaszükségletének teljes egészét megújuló forrásból biztosítsa. A következő 3 évben a cég 590 millió eurót szándékozik befektetni megújuló-projektekbe (beleértve a most megkezdett szélpark létrehozását is).
 
Nem ez az első olyan vállalkozás, amikor egy skandináv óriáscég beszáll a megújuló energia piacra, hiszen az év elején az egyedi építőkockáiról ismert Lego-csoport többségi tulajdonosa, a Kirkbi A/S jelentette be, hogy mintegy 530 millió eurós befektetéssel közel egyharmados részesedést szerzett a dán Dong Energy által fejlesztett egyik legnagyobb német tengeri szélpark-projektben.
 

süti beállítások módosítása