A biomassza termelő csak a tulajdonában álló biomasszáról állíthat ki igazolást, a valótlan tartalmú igazolás után tonnánként 500 forint bírságot kell fizetni – áll a kormány legújabb kormányrendelet-tervezetében. A kormány 2010 végén hozta meg a fenntartható bioüzemanyag-termelést szabályozó rendeletét, ennek a módosítása a mostani tervezet.

A valótlan tartalmú igazolásnak jelenleg nincs szankciója, a tervezet az igazoláson szereplő mennyiség minden megkezdett tonnájához 500 forint bírságot rendel. Az adatszolgáltatásnál a bírság – valótlan adatonként – 10 ezer forint, de legfeljebb 100 ezer forint lehet.

A rendelettervezet továbbá kimondja, hogy azt a biomassza-kereskedőt, -feldolgozót, vagy üzemanyag forgalmazót, aki felhívásra sem tesz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének, ki kell zárni a bioüzemanyag üvegházhatású gázkibocsátási nyilvántartásból (BÜHG-ből).

A 2010-es rendelet határozta meg azt is, hogy 2014-től a benzinbe és a gázolajba kötelező 4,9 százalék bioüzemanyagot bekeverni. A tervezett módosítás azonban csak 2014-re tartja érvényben ezt az arányt, míg 2015-től már 5,1 százalékot határoz meg.
 

süti beállítások módosítása