Érdekes tanulmányt tett közzé a BBC hírportálja. Brit tudósok számításai szerint az emberi szén-dioxid-kibocsátás miatt később köszönt be a következő jégkorszak.

Az biztos, hogy az előző jégkorszak körülbelül 11,5 ezer évvel ezelőtt ért véget. A Luke Skinner – a Cambridge-i Egyetem klimatológusa – által vezetett csoport szerint a következő 1500 éven belül kezdődne meg, hacsak ki nem tolódik a globális felmelegedés következtében.

A nemzetközi kutatócsoport által közzétett tanulmányában ismerteti becslését. Számításaikat arra alapozzák, hogy az elmúlt időszakban a jégrétegek vizsgálata egyértelműen igazolta, hogy felmelegedési és lehűlési időszakok váltják egymást a Föld életében. A lehűlési ciklus alatt csökken a légkör szén-dioxid koncentrációja.

Skinner úgy véli, hogy a légköri szén-dioxid szintjének 240 ppm (részecske a millióban) alatt kell lennie ahhoz, hogy a jegesedés megkezdődhessen. A légkör jelenlegi szén-dioxid koncentrációja 390 ppm. Ha azonnal megszűnne minden kibocsátás, a szén-dioxid szintje akkor is emelkedett maradna még legalább 1000 évig.

Ez azt jelenti, hogy a következő jégkorszakba való átmenet később kezdődhet el a számítottnál. A Nature Geoscience című folyóiratban megjelent tanulmány elkészítésében részt vettek a University College London, az amerikai Floridai Egyetem és a norvégiai Bergen Egyetem kutatói is.

süti beállítások módosítása