Mexikóé a legzöldebb karácsonyfa

Címkék: mexikó

2011.12.16. 09:12

A mexikói Pueblában felállították a világ talán „legzöldebb” karácsonyfáját. Ez természetesen nem a fa színére vonatkozik, hanem arra a tényre, hogy a város főterén felállított fán lévő nyolcezer égő megvilágításához szükséges energiát 15 kerékpár segítségével termelik.

A fát a Fenntartható Karácsony nevű fesztivál keretében állították, és a szervezők arra buzdítják a helyieket, hogy üljenek fel a kerékpárok egyikére és tekerjenek egy kicsit, hogy így lássák el energiával a karácsonyfa világítását biztosító két akkumulátort.

Mindegyik biciklinek külön generátora van, melyek 100 és 350 Watt közötti energiával látják el a töltőelemeket, melyek 45 percig képesek „felvillanyozni” a karácsonyfát. Az akkumulátorok feltöltéséhez napi nyolc órát kell tekerni a bicikliken 20 és 30 km/h-s átlagsebességgel.

A környezetvédők természetesen gondoltak a „dolgozókra” is, hiszen ha egyszerre 15 ember teker, a karácsonyfa még egy melódiát is eljátszik a kerékpározóknak. A fán található több ezer LED égő pedig mintegy 4000 órán keresztül gyönyörködtetheti a látogatókat egy olyan országban, ahol az elmúlt időben egyébként is jelentős előrelépések történtek a fosszilis energiák felhasználásának visszaszorítása érdekében.

A nyáron 3 milliárd dolláros megállapodást kötöttek a Cannon Power Group amerikai megújuló energia vállalattal egy szélerőmű park létrehozásáról. Az országban 2008-ban lépett életbe a Megújuló Energia Fejlesztési és finanszírozási törvény, amelynek fő célja a megújuló energiaforrások stratégiai és finanszírozási eszközeinek felügyelete.

süti beállítások módosítása