Furcsa versenyt rendeztek november első hetében egyes amerikai légitársaságok. Azt bizonyítva, hogy mennyire környezetbarátok, néhány járatukat különböző bioüzemanyaggal tankolták fel, aminek következtében azonban egyes járatokon „furcsa szagok” terjengtek a levegőben.

A First United Continental Houstonból Chicagóba tartó járatát például a szokásos üzemanyag helyett 60 százalék kerozinnal és 40 százalék algából előállított bioüzemanyaggal töltötték fel. Az egyik „legillatosabb” repülőtársaság egyébként az Alaska Airlines lett, melynek 75 repülőgépe közlekedik 80 százalékban kerozinnal és 20 százalékban gyorséttermekből begyűjtött használt olajjal, illetve főzőolajjal.

Az Alaska gépei többek között Seattle és Washington DC, valamint Seattle és Portland között is repülnek. A cég ezekkel az utakkal szeretné bizonyítani, hogy az „ökojáratok” nemcsak rövid útvonalakon képesek repülni.

Szakemberek becslései szerint ezeken a „zöldjáratokon” mintegy 10 százalékkal kevesebb káros gázkibocsátás történik, ugyanakkor a járatok üzemanyaga sokkal drágább a társaságoknak, mivel a főzőolajért hatszor többet kell fizetniük, mint a megszokott kerozinért.

A Dinamic Fuels, a Tyson Foods óriáscég és a Syntroleum Corporation közös vegyesvállalata egyeduralkodó a piacon, hiszen jelenleg ez az egyetlen olyan amerikai cég, amelyik képes ilyen üzemanyagot előállítani. Erőművük még csak egy éve üzemel, eddigi éves kapacitása 75 millió gallon. A Tyson Foods egyébként a világ legnagyobb konszernje a baromfiból, sertéshúsból és marhahúsból készült termékekek piacán.

süti beállítások módosítása