Magyarország és Franciaország között nemcsak a finom borok és a kiemelkedő gasztronómiai élmények a közösek. November elején ugyanis a megújuló energia-termelés előmozdításáról szóló megállapodásról tárgyaltak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye és a franciaországi Champagne-Ardenne régió önkormányzati vezetői.

A két régió az egyetlen magyarországi uniós akkreditációval rendelkező szervezet, az ENEREA Észak-alföldi Regionális Energia Ügynökség közreműködésével vette fel egymással a kapcsolatot. A felek megújuló energia-termelési együttműködésében az ügynökség feladata lesz a tervezett közös projektek előkészítése és megvalósításának segítése is.

A magyar és a francia régióban is jelentős a mezőgazdaság dominanciája, így az együttműködés fő területe a biomassza alapú energia-termelés lesz. Ez történhet a mezőgazdasági termelés és az erdőgazdálkodás során képződött - jelenleg még csak alig hasznosított alapanyagok - növényi hulladékok, gabona- és repceszalma, kukorica- és napraforgószár, vagy fanyesedék felhasználásával, illetve energia-növények termesztésével is, amelyeknél különösen nagyok a lehetőségek motorhajtó anyagok, például biodízel, vagy bioetenol előállítására is.

Anne-Sophie Bonnin, Champagne-Ardenne Régió Tanácsa mezőgazdasági és erdészeti osztályának igazgatóhelyettese közölte, a felek a már meglévő tapasztalatok felhasználásával szándékoznak a közös megújuló energia-termelési programot kidolgozni. A francia fél emellett az energianövények termesztésének magyarországi kutatási eredményeit is szeretné hasznosítani, amit a debreceni egyetem, illetve a nyíregyházi főiskola bocsátana a rendelkezésükre.

süti beállítások módosítása