A spanyolországi Cartagenában az alternatív hajtású járművek versenyén fölényesen nyertek a kecskeméti főiskola diákjai bioetanol meghajtású autójukkal. Az október közepén megrendezett versenyt Murcia tartomány energiagazdálkodási hivatala hirdette meg, és öt országból négy kategóriában versenyeztek az indulók.

A kecskemétiek a spanyol, francia, olasz és belga csapatok mellett a verseny egyetlen magyar indulói voltak a bioetanol kategóriában. A diákok által készített autó egy liter üzemanyaggal 1335 kilométer megtételére volt képes.

Bagány Mihály, a csapatot felkészítő tanár elmondta, a 43 köbcentiméter hengerűrtartalmú motorral meghajtott autó, benzinnel hajtott járművek kategóriájában, a közelmúltban, Finnországban 1 liter benzinnel 2661 kilométert tudott megtenni, s ez jelenleg a világon a harmadik legjobb eredmény.

A Megaméter elnevezésű autón a diákok elvégezték azokat a módosításokat a motor vezérlésében, az injektor nyitvatartási idejében, a tüzelőanyag-levegő keverési arányában és a motor hőszigetelésben, amelyek révén a jármű alkalmassá vált arra, hogy bioetanollal - a versenyen tiszta alkohollal - üzemelhessen.

Azonban a legjelentősebb verseny jövőre lesz Rotterdamban, melynek az lesz a különlegessége, hogy nem versenypályán tartják, hanem a városban rendezik. A versenyre azonban új autót kell építeni, mert a városi utakon többet kell majd manőverezni, mint egy speciális versenypályán.

Ugyanakkor az új jármű nem lehet nehezebb, nem fogyaszthat jelentősen többet, mint a jelenlegi, mert akkor nem lesz esély a jó szereplésre.

süti beállítások módosítása