A koromkibocsátás és általában a légszennyezettség leghatékonyabban a környezetbarát üzemanyagokra való áttéréssel csökkenthető a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) szerint.

Az Európai Parlament egy nemrégiben elfogadott állásfoglalásában arra kéri az Európai Bizottságot, hogy az EU fokozatosan vonja ki a fluorozott szénhidrogéneket, és azonnal csökkentse a koromkibocsátást. Ezen anyagok légkörbe kerülése ugyanis rendkívül súlyos problémát jelent elsősorban a nagyvárosok lakói számára, de nagyban hozzájárul a klímaváltozásához is, különösen a Föld jéggel borított területeinek felmelegedéséhez.

Magyarországon sok más európai nagyvárosnál is súlyosabb a helyzet: a várható élettartam közel tíz évvel marad el a nyugat-európai átlagtól, a keringési betegségek okozta elhalálozás viszont mintegy négyszerese, amihez a koromkibocsátás is nagymértékben hozzájárul.

Úgy vélik, ha a tömegközlekedést a jelenlegihez hasonlóan elsősorban dízelüzemű járművekkel oldják meg a nagyvárosok, úgy kiemelten hozzájárulnak a határértéket meghaladó mennyiségű korom légkörbe kerüléséhez. Ennél fogva a jövőben várhatóan minden eddiginél jobban előtérbe kerülhet az alternatív üzemanyagok kérdése, hiszen több környezetkímélő megoldás is létezik a bioetanolos üzeműtől a gázüzemű közlekedésig.

Európában 2010 végére 145 ezerre nőtt a földgázzal hajtott autóbuszok száma, amelyek azon túl, hogy a lehető legkevésbé terhelik a városok levegőjét, a lakosság zajterhelésének csökkentésében is jelentős szerepet játszanak, hiszen fele annyira sem hangosak, mint a hagyományos hajtású autóbuszok.

süti beállítások módosítása