Szeptember 18-án rendezték az év egyik leglátványosabb viadalát, a Nemzeti Vágtát. De ugyanezen a vasárnapon volt még egy verseny, amelyen még a lovaknál is kisebb lokális emissziót produkáló futamot szerveztek.

Aznap rendezték meg az MVM Energia 2.0 Futamot az Andrássy úton. Ezen a napon a Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera közötti szakaszon az alternatív meghajtású járműveké volt az aszfalt. Napelemes autók, különleges prototípusok, átalakított szériaautók, elektromos versenyautók és motorok is rajthoz álltak a versenyen.

Az európai fővárosok közül, elsőként Budapesten rendeztek ilyen jellegű versenyt. Magyarországon még hazánk EU-elnöksége idején indították el az MVM Energia 2.0 programot a környezetbarát gondolkodás lehetőségének biztosítására. A versennyel elsősorban a tisztább környezetre, közlekedési módra kívánták a figyelmet iránytani.

A furcsa versennyel a jövő generációjának gondolkodásmódját próbálták megcélozni, hogy így jobban figyelmükbe kerüljön a környezettudatos jövőkép, az európai uniós környezeti elvárások, és a szén-dioxid mentes világgal kapcsolatos ismeretanyagok. A viadalon független mérnöki irodák és egyetemi csapatok mellett lelkes amatőrök is indultak.

Az alternatív hajtású járművek futamán zömmel azokat a zöld technológiákat látták az érdeklődők, amelyeket a járműgyárak felhasználhatnak. A budapesti versenyen 37 jármű(átalakított szériaautóktól a napenergia meghajtású járművekig) vett részt 9 kategóriában.

süti beállítások módosítása