A bolgár vám- és adóhatóság bevonta a Lukoil tulajdonában lévő Burgasz melletti olajfinomító vámraktári engedélyét. Ez a lépés gyakorlatilag egyenértékű a finomító leállításával.

Az adóhatóság már többször figyelmeztette a céget, de az mindeddig nem szerelte fel raktáraiban a megkövetelt mérőműszereket. Ugyanakkor a hivatal megállapítása szerint - a készleteket figyelembe véve - mintegy 5 millió eurónyi adó-és illetékhátralék halmozódhatott fel így a cégnél.

A cég két érdekeltsége - Lukoil Bulgaria és a Lukoil Neftohim Burgasz - a két legnagyobb vállalat Bulgáriában. Összbevételük tavaly közel kilenc milliárd leva volt (1,98 leva=1 euró). A Lukoil Bulgária az ország nagykereskedelmi piacának 60-70 százalékát tudhatja magáénak és az olajtermékek kiskereskedelmi piacán is a legjelentősebb szereplő.

A kormánypártok üdvözölték a lépést és megerősítették, hogy a szabályokat mindenkivel be kell tartatni, bármilyen befolyásos is egy vállalat, az nem befolyásolhatja az állam viszonyát vele kapcsolatban.

Az ellenzék azonban színháznak minősítette a lépést, kiemelve, hogy a finomító a napokban készült a szokásos nyári karbantartási üzemszünetre, s annak tervezett ideje alatt majd nyílván megegyeznek a kormányzattal.

Bár ez az egyetlen ilyen üzem az országban, illetékesek szerint nem kell ellátási zavarokra számítani az üzemanyagpiacon, mert az ország szükséglete importból és a tartalékokból kielégíthető.

süti beállítások módosítása