A Biomassza Erőművek Egyesülése (BEE) szerint a megújuló energia hasznosításának cselekvési tervben vállalt 14,6 százalékos megújuló részarány teljesítése megvalósíthatatlan a biomassza nélkül.

A BEE a legnagyobb biomassza erőműveket üzemeltető illetve ilyen projektben érdekelt cégeket - a Pannonholding Zrt., a Bakonyi Erőmű Zrt., az AES Borsodi Energetikai Kft. és a Vértesű Erőmű Zrt. - tömörítő érdekvédelmi szervezet. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a szilárd biomassza nélkül Magyarország csak a töredékét tudta volna teljesíteni eddigi európai uniós vállalásainak.

Hazánk egyik legnagyobb szilárd biomassza lehetőségét a faanyag adja. Azonban a BEE álláspontja szerint, a Nemzeti Energia Stratégia 2030 tervezetében ez nem kap kellő hangsúlyt. Pedig az európai erdőtörvények értelmében a biomassza erőművek a másra nem használható faanyagot hasznosítják.

A BEE álláspontja szerint nem célravezető a hő- és villamos energia-termelés szétválasztása olyan helyeken, ahol nagyobb hőfogyasztó központok vannak.

Szintén nem tartják jó megoldásnak, hogy csak a 20 megawatt kapacitás alatti biomassza erőművek kapjanak támogatást. Ugyanis ezek decentralizált fűtőművekre történő lecserélése több tízmilliárd forint értékű meglévő beruházást tenne feleslegessé.

 

süti beállítások módosítása