Június közepén elhelyezték Miskolcon a közeljövőben felépülő, 3 megawatt kapacitású biomassza tüzelésű hőerőmű alapkövét. Szakemberek számításai szerint a beruházás 780 millió forintba kerül, és évente egymillió köbméter földgáz takarítható meg vele.

Miskolc egyébként is élen jár a hazai biomassza felhasználásban, hiszen nemrég a RES (Megújuló Erőforrások) Bajnoki Ligájának magyar fordulójában is különdíjat nyert. A társaság a beruházáshoz pályázaton több, mint 329 millió forintot nyert uniós és állami forrásokból.

A zöldmezős beruházásban felépítendő erőmű évente mintegy 4 ezer tonna biomassza felhasználásával 1 millió köbméter földgázt vált ki. Ez a tétel ugyan nem jelentős Miskolc teljes távhőfelhasználását tekintve, mégis fontos, mert a környezetbarát fűtőanyag felhasználnálásával csökken a kibocsátott széndioxid mennyisége.

A biomassza erőmű melegvíz-szolgáltatást nem fog biztosítani, viszont több mint ezer lakást lát majd el távhővel, s ami jó hír a fogyasztóknak, hogy a jelenlegi árnál olcsóbban, a tervek szerint már az idei fűtési szezontól.

Valószínűleg a fűtési alapanyag beszerzése sem fog gondot okozni, ugyanis a szükséges fát, a fahulladékot kisebb erdőgazdaságok, magán erdészetek, valamint a miskolci önkormányzat kizárólag tulajdonában lévő Városgazda Nonprofit Kft., illetve a városi hulladékgazdálkodási társaság, az AWE Miskolc biztosítja majd.

süti beállítások módosítása