Rotterdam Európa talán legforgalmasabb kikötője, amely jelentős kapocs az európai és a világgazdaság között. A kikötői hatóság nemrégiben közzétett beszámolója szerint a város kikötőjén áthaladó bioüzemanyagok mennyisége 2010-ben 12 %-kal, 4,6 millió tonnára csökkent.

Ez számszerűsítve 1,5 millió tonna biodízelt, 2,2 millió tonna bioetanol és 0,9 millió tonna ETBE-t (növényi eredetű oktánszámnövelő adalék) jelent. A bioetanol forgalom 25 %-a azonban az elmúlt évekhez képest még mindig Franciaországból származik. Ugyanakkor jelentősen csökkent a brazil import, míg az Egyesült Államok jelenléte erősödött.

A Hatóság szerint azonban ez csak ideiglenes állapot, véleményük szerint idén növekedni fog az áthaladó bioüzemanyagok mennyisége. Ezt a feltevésüket arra alapozzák, hogy az EU több tagállamában is megnövelték az üzemanyagok megújuló tartalmának törvényben előírt részarányát.

Amíg a 2008-ban a behozatal 50 %-át tette ki a brazil import, ez 2010-re már csak 10 % volt. Ennek legfőbb oka, hogy a dél-amerikai ország által előállított termékek nagy része nem felel meg az EU előírásainak. Az így keletkezett áremelkedés viszont kedvezett az USA-ból származó olcsóbb import megjelenésének.

A forgalom legnagyobb részét – egynegyedét - azonban továbbra is Franciaország mondhatja magáénak. Export terén Skandinávia és Nagy-Britannia – utóbbi több mint 50 %-os részaránnyal - volt a két legfontosabb célterület.

süti beállítások módosítása