Már többször írtunk róla, hogy a világ számos országa kísérletezett a szemétből előállított üzemanyaggal. Most azonban a General Motorsnál kifejlesztettek egy olyan eljárást, amelynek segítségével korábbi módszereknél jóval kevesebb energia befektetéssel előállítható az autók hajtására is alkalmas etilalkohol.

A GM támogatását élvező Coskata Co. nevű cég nem az eddig jellemzően vegyi vagy biológiai eljárással, hanem a kettő ötvözésével, egy vegyes eljárás keretében állítana elő üzemanyagot.

Kezdésként a hulladékot erős hevítéssel alkotóelemeire bontják. Az eljárás során keletkezett gázokat - hidrogént, szén-monoxidot és szén-dioxidot - üreges szálakból álló, nagy belső felületű anyagon vezetik át, amelyben egy speciális baktérium-tenyészet etanolt állít elő belőle.

A nagyüzemi gyártástól egyelőre nem kell még tartanunk, hiszen még csak laboratóriumi körülmények között próbálták ki. Azonban ismerve az amerikaiak mentalitását, ha a kísérleteket siker koronázza, nem elképzelhetetlen, hogy még az idén elkészül az első kísérleti üzem.

Tervek már vannak, rá, szakemberek úgy vélik, egy ilyen üzemben éves szinten 150 ezer liter üzemanyag előállítására lesz lehetőség. Persze ők már tovább is gondolták, és kiszámolták, ha minden működőképes, jövőre mát nagyüzemi tömegtermelés is elindulhat, éves közel 380 millió literes kapacitással.

Mindezt úgy, hogy magyar pénzre átszámítva, egy liter üzemanyagot mintegy 50 forintból lehetne előállítani.

 

süti beállítások módosítása