Annak talán már nincs is hírértéke, hogy a bioüzemanyag kérdése alaposan megosztja a világot. Ebbe beletartoznak az átlagpolgárok és a szakértők is. Mindkét oldal, számos érvet tud felhozni pro és kontra.

Amit mindkét fél belát, hogy a kérdés jelentősen befolyásolja a mindennapi életünket, ezen belül leginkább a környezetünket, a közlekedésünket és élelmiszer-ellátásunkat. De mi a magyar kormány álláspontja az ügyben?

Az Országgyűlés novemberben fogadta el a bioüzemanyag-törvényt, amely szerint az európai normáknak megfelelően, 2020-ig a közlekedés energiaigényének tíz százalékát megújuló energiából kell fedezni. A Parlamentben arról is döntés született, hogy a hazai üzemanyag-forgalmazók számára legkevesebb 6 százaléknyi bioüzemanyag értékesítése lesz kötelező.

Az Új Széchenyi Tervben azonban van egy rész, amely kitér arra, hogy a második generációs üzemanyag előállítására jelenleg csak részben állnak rendelkezésre kiforrott technológiák,ezért az óvatosság elvét követve Magyarország megfelelő mennyiségű és minőségű gabonát és olajos magot termel a hazai biztonságos élelmiszerellátás céljára.

Ugyanakkor kukoricából megfelelő többlet termésmennyiség áll rendelkezésre, ami egyéb más alternatív célokat szolgálhat. A bioetanol termelésének elősegítésére, energiafarm- rendszerek kialakítása is szerepel a tervezett intézkedések között.

Ennek érdekében társadalmi egyeztetéseket folytattak, hogy vissza nem térítendő támogatások formájában elősegítsék a bioetanolt előállító nagy- és közepes kapacitású gyártóművek létesítését.

süti beállítások módosítása