Az emberiség történelmének legnagyobb – közel két napos – áramkimaradása történt augusztus elején Indiában. Az eset több mint 600 millió embert sújtott. Számos nagyvárosban teljesen elment az áram, és megbénult az egész tömegközlekedés, a közlekedési lámpák hiánya pedig hatalmas dugókat okozott. Még a nagyvárosokban is több mint másfél napot kellett várni a helyzet normalizálódására. Az áramszünet nemcsak a hétköznapi életet befolyásolta, de az ország gazdasági stabilitását is megkérdőjelezte.

Az indiai energiaellátási hálózat bajai azonban ennél jóval súlyosabbak és mélyebben gyökereznek. Sokak szerint a hosszú éveken keresztül elhanyagolt energetikai szektor egy időzített bomba. Az áramellátási problémák pedig jelentősen gátolhatják a regionális nagyhatalmi státusra vágyó India gazdasági fejlődését is. Elemzők szerint az áramhiány már eddig is sok befektetőt tántorított el attól, hogy Indiában ruházzon be.

A hivatalos kormányzati adatok szerint az áramigény adott esetben akár tíz százalékkal is felülmúlhatja a jelenlegi hálózat kapacitásait. Így a mostani eset még inkább megerősítette az indiai kormány eltökéltségét abban, hogy megújuló energiaforrásokból  javítsa az ország energiabiztonságát. Májusban az indiai kormány bejelentette, hogy 53 ezer megawattra (azaz a jelenlegi több mint kétszeresére) növeli a megújuló energiaforrásból történő energiatermelését 2017-re.
 
Az ambiciózus tervek között szerepel egy 2700 megawattos biomassza erőmű, egy 2100 megawattos vízi-erőmű, egy 10 megawattos naperőmű és egy 15 ezer megawattos szélerőmű létesítése. Amire nagy szükség is van, mivel a nyersanyaghiány miatt – az ország áramellátásának mintegy felét fedező – szénerőműveket gyakran drága importált szénnel kell működtetni, ezért az erőműveket üzemeltető vállalatok közül sok a csőd szélén táncol.

A húsz szövetségi államot érintő áramszünet után az ország energiaügyi minisztere kijelentette, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy kivizsgálják, mi okozta a történteket, és megtalálják a megfelelő megoldásokat, hogy ez többé ne fordulhasson elő, és ennek köszönhetően a megújuló energiaforrások bevetését is az energiabiztonság szolgálatába állítják.
 

süti beállítások módosítása