Amíg Magyarországon egyre többet beszélnek a megújuló energiák fontosságáról, addig kicsit nyugatabbra jelentős lépéseket is tesznek az ügyben. Bécsben már üzembe is állították a város első lakossági finanszírozásból megvalósult naperőművét. A közösségi naperőmű részvényei a meghirdetéstől számítva alig több mint egy nap – huszonhat óra – alatt elkeltek.

A legkisebb befektethető összeg 475 euró volt, ami egy fél napelem ára, egy ember maximum tíz FV-panelt vásárolhatott 9.500 euró összértékben. Így legalább fele részben a környezettudatos lakosság finanszírozza az erőműhez szükséges 2100 napelemet, amiket az energiaszolgáltató bérbe vesz a tulajdonosoktól  évi 3,1 százalékos kamatra, majd huszonöt év múlva – a berendezés élettartamának lejárta után – pedig visszavásárolja, azaz a bécsiek visszakapják a teljes befektetett összeget.

Az energiatermelésben fordulat előtt állunk, fontos, hogy ebből a bécsi emberek is részesedjenek. Így lehetőséget kaptak arra, hogy együttműködjenek velünk a megújuló energiaforrások kihasználásában. Ezért döntöttünk a modell mellett” – mondta a Duna televízió Híradójában Susanna Zapreva, a Wien Energie ügyvezetője.

Az első bécsi közösségi naperőmű kétszáz háztartás éves villamos-energiáját termeli meg. A kezdeményezés annyira sikeres, hogy az osztrák fővárosban az év végéig még három hasonló erőművet akarnak létesíteni, amiből kettőre már össze is gyűlt a szükséges pénz. A város vezetőinek eltökélt szándéka ugyanis, hogy 2030-ra az elektromos áram harminc százalékát már megújuló energiával állítsák elő.

süti beállítások módosítása