Németország legnagyobb bankja a Deutsche Bank egyelőre leáll olyan befektetési termékeknek a kibocsátásával, amely mögött fontos mezőgazdasági, vagy élelmiszeripari termékek állnak.

A bank a felelős vállalati magatartásról szóló jelentésre hivatkozva az idén nem bocsát ki olyan új, tőzsdén forgó befektetési terméket, amelynek alapvető mezőgazdasági cikkek - gabonafélék, szója, cukor, kukorica - képezik az alapját, illetve fontos élelmiszerek áralakulására spekulálnak.

A bank ezzel fogyasztóvédelmi szervezetek, egyebek mellett a Foodwatch kritikáira reagált, amelyek szerint a tőzsdei spekuláció nagymértékben hozzájárult az élelmiszerárak jelentős emelkedéséhez. Mindamellett a Deutsche Bank nem tervezi, hogy teljesen kiszáll az agrártermékekkel kapcsolatos tőzsdei ügyletekből, de megvizsgálja a derivatív üzletágnak az alakulását.

A jelentésben a bank leszögezi, a Deutsche Bank is aggodalommal figyeli, hogy egyre többen szenvednek élelmiszerhiányban, mindamellett szakértői vitatják, hogy a drágulásban valóban a spekuláció játszik szerepet. A mezőgazdasági nyersanyagok árának emelkedése elsősorban annak a következménye, hogy a növekvő kereslettel nem tud lépést tartani a kínálat.

Ennek oka főként a fejlődő országok népességének gyarapodása, a jövedelmek emelkedése és a bioüzemanyagok előállítására szánt növények termőterületének a bővülése.

süti beállítások módosítása