Banán- és tojáshéjból, mezőgazdasági maradékokból vagy állati zsírból készülhetnek a jövő használati tárgyai és csomagolóanyagai. A lebomló bio- vagy zöld műanyag elterjedésével megállíthatjuk a Föld feltöltését szeméttel, és csökkenthetjük az emberiség kőolaj-felhasználását.

Egy tizenhat éves török diáklány nemrég azzal hívta fel magára a világ figyelmét, hogy kikísérletezett egy eljárást, amivel a banánhéjban található cellulózt műanyaggá lehet alakítani. Elif Bilgin, az isztambuli gimnazista két évig kutatta, mivel lehetne helyettesíteni a kőolajszármazékokat, amelyekből a legtöbb műanyag készül. Nátrium-biszulfit oldatba áztatta, majd felforralta a banánhéjat, kis mennyiségű glicerint, sósavat, valamint nátrium-hidroxidot adott hozzá.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a sikeres kísérlettel Elif elnyerte a Scientific American folyóirat ötvenezer dolláros díját, valamint a jogot a Google ifjúsági tudományos versenyén való részvételre.

A sikerek után is úgy véli, már az is győzelem, hogy a tudomány megtette az első lépéseket az olajalapú műanyag okozta egyre nagyobb környezeti probléma megoldása felé. Az ecolounge.hu cikkéből kiderül, most azt kutatja, hogyan lehetne orvosi protéziseket készíteni a banánhéjban található keményítőből és cellulózból.

A globális környezeti problémára a megújuló nyersanyagok kínálhatnak megoldást. Megújuló nyersanyagnak, vagy más néven biomasszának, bioműanyagnak, bioplasztiknak nevezzük azokat a növényi és állati eredetű organikus anyagokat, amelyek nem csupán energiahordozóként, hanem fontos ipari alapanyagként is hasznosíthatók.

A biológiailag lebomló termékek fejlesztése több mint húsz éve kezdődött. Az ilyen anyagokat mikroorganizmusok (gombák, baktériumok) szén-dioxidra, vízre és humuszra képesek bontani. Alapanyagaik növényi vagy állati eredetű megújuló és részben fosszilis nyersanyagok. Polimerekből épülnek fel és túlnyomórészt hagyományos műanyagtechnikai eljárásokkal dolgozhatók fel. Használat után komposztálhatók vagy biogázüzemben lehet elégetni őket.

Bioműanyagot a jelenlegi ismeretek szerint a következő anyagokból lehet előállítani: keményítő és cukor, cellulóz, lignin (Bonyolult kémiai anyag, amit többnyire fából nyernek. A növények egyedfejlődése során a sejtfalban rakódik le, annak szilárdságát növeli.), állati és növényi proteinek, növényi olajok, különböző természetes polimerek és mezőgazdasági maradékok, mint a gabonapelyva vagy a fűrészpor.

süti beállítások módosítása