A Levegő Munkacsoport több mint nyolcezer Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett képeslapot és egy levelet adott át a kormány képviselőjének a múlt héten, amelyekben az aláírók támogatásukról biztosítják a kormány programját a súlyosan egészségkárosító részecskeszennyezés csökkentésére, és sürgetik az elavult autóbuszok mielőbbi lecserélését, lehetőleg nulla emissziós járművekre.

Tájékoztatásuk szerint a küldeményt a kormány nevében Tunkel Tamás, a Miniszterelnökség miniszterelnöki levelezési osztályának tájékoztatási referense és Pető Bence munkatárs vette át az Országházban.

A civil környezetvédő szervezet közleményében emlékeztet arra, hogy az Eurobarometer közvélemény-kutatása szerint Magyarország lakosságának 75 százaléka érzi úgy, az elmúlt 10 évben romlott a levegő minősége, és 65 százaléka úgy véli, az államnak többet kellene tennie a légszennyezés csökkentése érdekében. Ugyanakkor mindössze 3 százalékuk gondolja úgy, hogy a dízeljárművek a leginkább környezetbarát gépjármű-közlekedési eszközök.
   
A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint az államnak és az önkormányzatoknak példát kell mutatniuk a dízeljárművek okozta légszennyezés csökkentésében. Ezért örömmel fogadták, hogy Budapesten nemrég 150 korszerű autóbuszt állítottak forgalomba. Ugyanakkor ennél sokkal többre van szükség, hiszen a BKV-nál további mintegy 1000, a Volánbusznál és a vidéki tömegközlekedési vállalatoknál pedig összesen csaknem 8000 elavult autóbusz cseréjére lenne szükség.
   
Erre szerintük kiváló lehetőséget nyújt most az, hogy az Európai Unió 85 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújt állami és önkormányzati tulajdonba kerülő nulla emissziós, illetve hibrid buszok beszerzésére. Egyes önkormányzatok már éltek, illetve élni terveznek ezzel a lehetőséggel. Magyarországon az elmúlt időszakban sikerrel mutatkozott be a cseh, kínai és lengyel nulla emissziós busz, de hamarosan elkészül a számos technikai újdonságot tartalmazó magyar fejlesztésű elektromos autóbusz is - közölte a Levegő Munkacsoport.

süti beállítások módosítása