Az éghajlatváltozás eltérően jelentkezik a világ egyes területein. Sok területen hurrikánok, tornádók és szárazság formájában, míg Ohióban, több tonna mérgező alga lepte el az egyik tavat a hőmérséklet-változás, és helyi szél- és vízviszonyok együttes hatásaként. Hasonló algavirágzás már az 1960-as években is előfordult, amikor a foszfor állandó szereplője lett a mezőgazdálkodásnak a szennyvíz rendszereken és ipari szennyezéseken keresztül.

A tó közel egyötödét már 2011 októberében nyálkás alga borította, amely megfosztja a vizet az oxigéntől, elpusztítva ezzel a tengeri életet is, illetve számos betegség és haláleset okozója is egyben. A szakértők előrejelzései szerint az alga ráadásul rendszeresen meg fog jelenni az adott területen.
 
Az USA és Kanada által aláírt vízminőségről tett megállapodást követően, 1970-ben eltűntek ugyan az algák, ám a klímaváltozás okozta gyakori viharok miatt ismét sok foszfor kezdett belemosódni a tóba, mely a melegebb időjárással együtt az algák újbóli megjelenéséhez vezetett.
 
A tisztajövő.hu cikke szerint a klímamodellek jóslatai sem kecsegtetnek túl sok pozitívummal. További súlyos viharok várhatóak, a csapadék mennyisége 50%-al növekedhet, emellett a szél sebessége is csökken, ami tovább kedvez az algák szaporodásának.
 
A szakértők szerint megfelelő módosításokkal a mezőgazdaság területén elkerülhetőek lennének a nagyobb károk, mely az egész ökoszisztémának fontos lenne. Amíg ezek a változások érvénybe lépnek, addig is bioüzemanyagként lehet felhasználni az egyébként káros algákat.

süti beállítások módosítása