Töltőállomást adtak át elektromos autók számára július közepén Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumnál. A most átadott töltőoszlop, amely két töltőpontot tartalmaz, a tízedik a fővárosban.

Az elektromos autók "tankolását" szolgáló közterületi berendezést a vidékfejlesztési miniszter adta át. Fazekas Sándor elmondta, a töltőhely lehetőséget teremt az elektromos közlekedési eszközök minél szélesebb körű elterjesztésére.

Az átadáson részt vevő Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő kiemelte, a megújuló energiaforrások felhasználását az Európai Unió ösztönzi. Ennek jegyében született egy olyan irányelv, amely az elektromos közlekedési eszközök széles körű elterjesztését tűzte ki céljául az unióban. Ennek értelmében Magyarországon 2020-ig mintegy 7 ezer, az elektromos autók feltöltésére szolgáló oszlopot kellene kihelyezni az ország közterületeire.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára arról beszélt: a kormány eltökélt szántéka, hogy megteremtse a feltételeit az elektromos hajtású közlekedési eszközök minél nagyobb arányú elterjesztésének Magyarországon. Ennek egyik lépése, hogy a VM - egyedüliként a közigazgatásban - rendelkezik elektromos autóval. Ez a flotta pedig várhatóan az anyagi lehetőségek függvényében bővül majd a későbbiekben.

Kövesdi Zoltán, az Elmű igazgatósági tagja elmondta: az Elmű-Émász Csoport 2010-től támogatja az országban az elektromos hajtású járművek számának növekedését, ezért az Elmű most ingyen ad energiát az elektromos autóval rendelkezők számára. Ez a cél vezérli akkor is, amikor az idén még újabb elektromos autótöltő-állomásokat kíván létesíteni Budapesten - tette hozzá, jelezve, hogy egy töltőoszlop költsége mintegy 1,5 millió forint. Kitért arra is, hogy az Elmű fontosnak tartja az elektromos biciklik széles körű elterjedésének ösztönzését is. (MTI)

süti beállítások módosítása