Evie Sobczak még csak az ötödik általánosba járt, amikor rájött, hogy a gyümölcsökben található savval táplálni tudja órájának elemét, majd másodikos középiskolás korában, sikerült neki tiszta energiát generálni speciális széllapáttal. Harmadikos középiskolásként belekezdett egy programba, amely szenvedélyévé vált: algából állit elő bioüzemanyagot, még hozzá nem hagyományos módon, hanem vegyi anyagok felhasználása nélkül.

A roppant tehetséges lánynak sikerült is egy olyan termelési folyamatot kitalálni, amely 20 %-kal hatékonyabb annál a módszernél, amit a világ laboratóriumai jelenleg használnak. Ezzel a módszerrel az algákból gazdaságosabban lehetne üzemanyagot előállítani, így a biodízel valóban megújuló forrás lehetne, nemcsak elméletileg.
 
Az energiacentrum.hu cikkéből kiderül, találmányát természetesen díjazták is a „korlátlan lehetőségek” hazájában, hiszen Evie elnyerte az Intel által meghirdetett Science and Engineering Fair nemzetközi verseny első díját.
 
A programjáról elmondta, úgy véli, az algák lehetnek jövőnk üzemanyagának forrásai, mert úgy lehet termeszteni, hogy nem kell földet elvonni a mezőgazdasági termeléstől. Az általa kifejlesztett eljárás nem okoz kárt a környezetnek, mert nem használ ártalmas vegyi anyagokat. „Én Floridában élek, ahol az algák kezdenek problémát jelenteni, gondoltam, miért ne változtathatnánk ezt a problémát valami pozitív dologgá, ami segíthet a világnak” - mondta az általa kidolgozott programról.
 
Szakemberek szerint az algák a föld leghatékonyabb organizmusai, magas az olajtartalmuk és egyes fajták egy nap alatt akár meg is kétszerezik biomassza tartalmukat. Éppen ezért a második generációs bioüzemanyagok közül ezt tartják a leggazdaságosabbnak és a leghatékonyabbnak. Ezzel szemben az Egyesült Államok Nemzeti Kutatási Tanácsa úgy véli, az algából előállított bioüzemanyag veszélyezteti a természetes vizeket és a klímát.
 
Ez persze komoly vitákra ad okot, hiszen egy amerikai kutatóintézet becslése szerint évi üzemanyag-szükségletének tizenketted részét tudná fedezni algák feldolgozásával az Egyesült Államok. A Pacific Northwest National Laboratory számítása alapján az ország rendelkezik annyi vízterülettel, amennyi elegendő lenne évi 25 milliárd gallon moszatalapú üzemanyag előállításához (egy amerikai gallon 3,78 liter).

süti beállítások módosítása