Június közepén nyitotta meg a legújabb adatközpontját a Facebook Svédországban. Az új létesítmény több szempontból is egyedülálló. Luleĺ, a központnak otthont adó település, több vízierőművel is rendelkezik, innen az elektromos energia. Ez a cég első olyan adatközpontja, amely nem az Egyesült Államokban van, és emellett teljes mértékben megújuló energiaforrások fedezik a szükségleteket.

Ugyanakkor a hűtést is igen olcsón lehet megoldani, hiszen csak ki kell használni a hideg levegőt az északi országban. A termelt hőből pedig a cég ígérete szerint az irodákat is fűtik majd, ezzel is csökkentve a költségeket és a szén-dioxid kibocsátást.

A vízierőművek stabil teljesítményének köszönhetően a központban kevesebb tartalék generátorra van szükség, mint máshol. A cég az Egyesült Államokban, egész pontosan Iowában is tervezi zöld adatközpont felépítését. Az USA középnyugati államában a szél szolgáltatná az energiát. Mivel a szélenergia alapjában véve sokkal kiszámíthatatlanabb a vízerőművek teljesítményénél, így ott valószínűleg több tartalék generátorra lesz szükség, mint általában.

A kitekintő.hu cikkéből kiderül, a luleĺi központ technikai szempontból is érdekes: a szervereket a Facebook Open Compute Project tervei alapján készítették. Ennek lényege az, hogy a szerverek megtervezésénél minél nagyobb hatékonyságra és költségcsökkentésre törekednek, a született terveket pedig a nyilvánosság elé tárják, a nyílt forráskódú szoftverek működéséhez hasonlóan. Így mások is használhatják, és főleg javíthatják a terveket, így érve el egyre jobb eredményeket.

süti beállítások módosítása