A zöld szervezetek szorgalmazzák, hogy a kormány, illetve Magyarország európai parlamenti képviselői egyaránt szavazzák meg az agroüzemanyag-előállítás drasztikus csökkentésének célkitűzését. Emellett sürgetik az agroüzemanyagok előállítására és felhasználására adott támogatások és adókedvezmények felszámolását is.

Erről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több zöld szervezet - a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Levegő Munkacsoport és az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány - nevében tájékoztatta az MTI-t.
   
A közlemény szerint az elmúlt években számos nemzetközi tanulmány mutatott rá arra, hogy az agroüzemanyagok egyre bővülő felhasználása jelentős szerepet játszik az élelmiszerárak növekedésében. Emellett pedig veszélyezteti a természetes ökoszisztémákat, fokozza az üvegházhatású gázok légkörbe jutását, továbbá veszélyezteti a helyi közösségeket is világszerte.
   
Az EU jelenlegi bioüzemanyag célkitűzéseinek végrehajtása a közvetett földhasználat-változás hatásait is figyelembe véve azt eredményezné, hogy az üvegházgáz-kibocsátás évi 27-56 millió tonnával növekedne, ami egyenértékű azzal, mintha 2020-ig további 12-26 millió autót hoznának forgalomba Európában.
   
Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az EU-tagállamok - a súlyos költségvetési megszorításokkal egyidejűleg - 2011-ben mintegy 10 milliárd eurót (a Ciprusnak nyújtandó mentőcsomaggal megegyező összeget) költöttek az agroüzemanyag-ipar támogatására.
   
A jelenleg hatályos irányelvekből következő bioüzemanyag-célkitűzések megvalósítására további 28,8-33,1 milliárd euró közpénzt kellene 2014-2020 között erre a célra fordítani. A közpénzekkel a kutatás-fejlesztést, a magasabb minőséget, minden szektorban az energia hatékonyabb használatát kellene ösztönözni - véli Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese.
   
Az agroüzemanyagokkal kapcsolatban felmerült kételyek, bírálatok hatására az Európai Bizottság felülvizsgálta a korábbi bioüzemanyag célkitűzéseket, és azt javasolta, hogy az élelmiszernövény-alapú bioüzemanyagok felhasználását 5 százalékra korlátozzák. (MTI)

süti beállítások módosítása