A biológiai sokféleség minden eddiginél jobban pusztul, a jelenlegi szabályozás nem biztosít megfelelő védelmet a romlás megállítására – hangzott el a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megújításáról szervezett szakmai megbeszéléshez kapcsolódó budapesti sajtótájékoztatón.

Az egész ország mező- és erdőgazdaságát úgy kell átalakítani, hogy alkalmas legyen a hazai biológiai sokféleség megóvására – hívták fel a figyelmet.

A biológiai sokféleség megőrzése érdekében nemcsak a nemzeti parkok állat- és növényvilágának védelmére kell törekedni, hanem a mezőgazdaság megreformálására is szükség van – mondta a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettes. Szabó Marcel szerint olyan folyamatokat kell beindítani, amelyek segítik a tájfajok visszatelepítését, a kertgazdaságok bevezetését.

A 2014-ben lejáró jelenlegi Nemzeti Biodiverzitás Stratégia nem tartalmaz különösebb kötelezettségeket. Ezt át kell alakítani konkrét, normatív jogszabályi kötelezettségeket tartalmazó, esetleg külön jogszabályba foglalt stratégiává – közölte az ombudsman-helyettes.

Erősíteni kell a biológiai sokféleséggel kapcsolatos jogszabályi környezetet, mert Magyarország nemcsak a jelen, hanem a jövő nemzedékek érdekében is jogi kötelezettséget vállalt az alaptörvény elfogadásával. Civil kezdeményezésre került bele az alaptörvénybe a nemzet közös öröksége gondolat, és ennek egyik legfontosabb értéke a biológiai sokféleség megőrzése – jelentette ki Szabó Marcel.

Nem a természetvédelemmel lehet a biológiai sokféleség fennmaradását biztosítani, hanem a biodiverzitás biztosítja a természet védelmét, ez az új a civil szervezetek javaslatában – mondta Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója.

A biológiai sokféleség megőrzése az emberiség hosszú távú érdeke, ami ütközik a gazdasági növekedéshez kapcsolódó rövid távú érdekekkel. Az európai biodiverzitás stratégia világossá teszi, hogy meg kell akadályozni a hosszú távú érdekek háttérbe szorulását – mutatott rá az igazgató.

A nemzeti stratégia megújításáról szóló keddi tanácskozást a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, az alapvető jogok biztosa jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese és a Magyar Természetvédők Szövetsége szervezte.

süti beállítások módosítása