Az argentin Universidad Nacional del Litoral kutatói sör és üdítő italok készítése közben keletkezett ipari szennyvízből próbálnak bioüzemanyagot előállítani. A kutatás egyelőre azoknak az üvegeknek a tartalmát használja, amelyek különböző okokból nem kerülhettek kereskedelmi forgalomba és a lefolyóban végezték.
 
Ezeknek a hulladékoknak a megsemmisítése nem könnyű, mivel a szénsavas üdítők szennyező hatása 250-szöröse az átlagos csatornavízének. A sör esetében a szennyező hatást az etilalkohol-tartalom határozza meg.
 
Miguel Isla, a program vezetője elmondta, a kísérleti fázisban lévő módszer egyszerre feldolgozza és értékesíti a hulladékot. A világszám.hu cikkéből kiderül, a kutatás célja, hogy olyan eljárást dolgozzanak ki, amely különböző alternatívákat kínál, így egy sörgyár ipari szennyvízéből ecetet, alkoholt és más termékeket is előállíthat majd.
 
Ami viszont a bioüzemanyagot illeti, abban az esetben először az etanolt kell kivonni a szennyvízből. Szakemberek szerint ez egy egyszerű desztillációs eljárással megoldható, amely ezáltal alapanyaga lehet az üzemanyagnak.
 
A biosörfőzdék egyébként sokkal szigorúbban betartják a sörkészítés során megkövetelt tisztasági törvényt, sőt, alapanyagaik kizárólag ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak. Hazánkban még nincs jelentős piaca, Európa fejlettebb felén viszont már évente 10-15 százalékkal nő az értékesítése.

süti beállítások módosítása