Az Európai Parlamentben azt szeretnék, ha egységesebb lenne az EU tagországainak a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos politikája. A parlament illetékes bizottsága jelentést adott ki, amiben „integráltabb megközelítést” javasol a nevezett energiaforrásokkal kapcsolatban.

A tagországok között ugyanis jelentős különbségek vannak a megújulók felhasználása terén. Ez a parlamenti bizottság megítélése szerint abból is fakad, hogy a megújulók támogatása is tagországonként eltéréseket mutat. Emellett természetesen mások a fejlesztési lehetőségek, de a megújulók felhasználásához szükséges technológiák fejlettségi szintje is – derül ki a pv- tech.org portál tudósításából.

A jelentés szerint egy az ezen különbségek mérséklését elősegítő rendszerre lenne szükség, és uniós szinten egy költséghatékonyabb keretet is ki lehetne alakítani. Mindezt annak érdekében, hogy a fejlesztésben lemaradt államok jobban elfogadhassák a megújuló források felhasználását.

A tisztajövő.hu cikkében arról is beszámol, hogy a parlamenti bizottság az EU bizottságát kívánná felkérni annak megállapítására, milyen uniós szintű mechanizmusokra van lehetőség a megújulók jobb elfogadásához.

Ez azért fontos, mert a megújulók részarányának növekedéséhez megfelelő infrastruktúra kialakítása szükséges. Herbert Reul képviselő szerint a megújulók támogatási rendszereinek nagy különbözősége tagországonként nem ideális, európaibb megközelítést kellene találni a jövőre nézve.

Főként Lengyelországban és Észtországban, de Csehországban, továbbá Németországban és Görögországban is elég jelentős mértékben a szén és a lignit uralja az energiamixet, féltucatnyi országban pedig még mindig a földgáznak van döntő szerepe.

süti beállítások módosítása