Dániában 2013 elejétől nem engedélyezett az újépítésű ingatlanokba olaj-, illetve gázfűtést telepíteni. 2016-tól pedig a meglévő ingatlanok tulajdonosainak sem szabad új olaj és gázkazánt beépíteni, folyamatosan más fűtési módra kell átállniuk. Ehhez az állam támogatást nyújt.

A rendeletek célja, hogy teljesen beszüntessék a gáz és olaj alapú fűtési rendszereket. Csak elektromos árammal vagy hőszivattyúval üzemeltethető fűtési rendszereket engedélyeznek a jövőben. Ezt a célt többek között további tengerparti szélerőművek kiépítésével, illetve a biogáz használatának támogatásával kívánják elérni.

Dánia egyébként is vezető szerepet tölt be a megújuló energiák felhasználása terén; a tavalyi kormányzati statisztikák alapján az ország 2011-ben a szükséges elektromos áram több mint 40%-át megújuló energiaforrásokból állította elő.

A mostani rendelkezések többcélúak, a rövid távú célkitűzés szerint a jelenlegi 24% körüli értékről 2020-ig a dán energiafelhasználás 35%-nak megújuló forrásból kell származnia, emellett az áramfelhasználás felét szélerőművekkel kell fedezni. Míg 2050-re pedig szeretnék elérni a teljes átállást a megújuló energiaforrásokra.

A dánok már eddig is számos jelentős lépést tettek a fenti célok elérése érdekében. Ezt szolgálja többek között a Model Home 2020 program is, amelynek keretében épült fel a Koppenhágai Zöld Világítótorony is. Dánia első széndioxid-semleges, fenntarthatóan működő középülete több energiát termel, mint amennyit fölhasznál. De jó példával jár elől az ország középső részén elhelyezkedő, alig 4 000 fős kis sziget, Samsö is, amely teljes fenntartását megújuló energiákból fedezi.

A skandináv országban az 1970-es évek olajkrízise után erőteljesen szénerőművek kiépítésére álltak rá. A szénerőműveket most folyamatosan leépítik, a helyükre a szélerőművek és a biogáz telepek lépnek.

süti beállítások módosítása