Magyarországon a 4,2 milliós épületállomány legalább 70%-a felújításra szorul, hozzávetőleg 10%-uk olyan mértékben elavult, hogy helyettük újak építés szükséges. Ma Magyarországon a felhasznált összes energia 40%-át az épületeinkben használjuk el.
 
Magyarország gazdasági válságból való kilábalását nagyban hátráltatja az alacsony energiahatékonyság, amely legkisebb költséggel és legnagyobb társadalmi és éghajlatvédelmi haszonnal az épületek energiatakarékos, fenntartható felújítása és energiatakarékos új otthonok építése terén javítható.
 
A Build Up Skills Hungary sajtóközleményéből kiderül, az építőiparban dolgozók képzése elengedhetetlen és szükséges, mivel ez teremt lehetőséget a munkaerő a gazdaság által megkövetelt igényekhez történő gyors és hatékony alkalmazkodására. Nem utolsó sorban hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez és a társadalmi esélyegyenlőség biztosításához is. Az alkalmazkodóképesség fejlesztéséhez szükségszerű, hogy a piacgazdaságokban az oktatás-képzés ne fejeződjön be az iskolarendszerből való kilépéssel, a szakképesítés megszerzésével.
 
A folyamatos technológiai fejlődés követése érdekében szükséges a képzési rendszerek kifejlesztése, a továbbképzési lehetőségek kialakítása, és olyan mechanizmusok bevezetése, amelyek a változó gazdasági szerkezet követelményeivel járó  szakmaváltást rövid idő alatt, költséghatékonyan és magas színvonalon segítik elő.
 
A 2013. március 8-án, második alkalommal megrendezett BUSH konferencia célja az volt, hogy ismertesse a projekt előrehaladását a szélesebb szakmai közönséggel. A rendezvényen bemutatásra került többek között a készülő új felnőttképzési törvény is.  
 
Az elhangzott előadásokon szó esett az építőipari szakképzés fejlesztését érintő elképzelésekről, annak érdekében, hogy megfelelő szakemberek (pl.: nyílászáró szerelő, hőszigetelő, épületgépész technikus, stb.) álljanak rendelkezésre a piacon. Továbbá, hogy a meglévő épületek felújításánál, ill. az újak kivitelezésénél az energiahatékonysági és megújuló energiahasznosítással kapcsolatos elvek minden esetben megvalósulhassanak.
 
A Build Up Skills Hungary (BUSH) kiemelt pályázat egyike a 29 európai államban futó Build Up Skills projekteknek, amelyekhez az Intelligens Energia Európa (IEE) program nyújt támogatást. A stratégiai kezdeményezés célja, hogy elősegítse az energia-hatékonyság növelését, valamint a megújuló energiaforrásokat hasznosító építészeti megoldásokkal kapcsolatos képzési programok kialakítását és bevezetését az építőiparban dolgozó kvalifikált szakemberekre vonatkozóan, figyelembe véve a 2020-as Európai Uniós („zéró-energia”) elvárásokat.

süti beállítások módosítása