Ismét fejlődésnek indulhat az európai etanolipar a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) szerint annak köszönhetően, hogy az Európai Unió (EU) vámot vetett ki az Amerikai Egyesült Államokból az EU-ba szállított bioetanolra. Az Európai Tanács rendelete szerint az importőrök az elkövetkezendő öt évben 62,9 euró vámot kötelesek fizetni tonnánként az unióba behozott bioetanolért.
 
Ez a lépés kiválóan tükrözi, hogy az EU továbbra is elkötelezett a bioüzemanyagok iránt és törekszik arra, hogy védelmet biztosítson a felhasználóknak és a termelőknek a dömpingszerűen érkező etanol visszaszorításával.
 
Az Egyesült Államokból és Brazíliából Európába érkező etanol 2009-ben még 102 millió litert tett ki, két évvel később ez a mennyiség 1,17 milliárd literre nőtt. Ez az ugrásszerű növekedés negatív hatással volt az európai bioetanol-iparra, szinte megbénította a fejlődést. Az import ilyen mértékű bővülése miatt sok gyártó kritikus pénzügyi helyzetbe került. Az európai bioetanol-termelők szervezete, az ePURE éppen ezért kezdeményezte 2011-ben a dömpingszerűen érkező import bioüzemanyagok visszaszorítását – emlékeztet közleményében az MBSZ.
 
A szövetség szerint a védővám bevezetésének köszönhetően várhatóan visszaszorul az EU-ba irányuló bioüzemanyag mennyisége, és ismét fejlődésnek indulhat az európai etanolipar. A termelők ismét hozzáláthatnak a kontinens etanoligényének kielégítéséhez, ezáltal korábban megszűnt munkahelyek jöhetnek létre. Mivel Magyarország hagyományosan jó mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, így jó eséllyel válhat a biomassza termelés európai központjává.
 
A Magyar Bioetanol Szövetség szerint fontos, hogy a helyben termelt üzemanyag helyi szinten legyen felhasználva, mert így a felhasználók ellenőrzött, tiszta alapanyagokból készülő etanolhoz juthatnak, a termelők pedig stabil, tervezhető pénzügyi és gazdasági folyamatokkal számolhatnak. Ugyanakkor a Brazíliából érkező több millió liter bioüzemanyagot szállító tankerhajók jelentősen szennyezik az óceánokat; a környezetvédő szervezetek és az MBSZ szerint ezért is értelmetlen külföldről szállítani az etanolt és a biodízelként használt indonéz pálmaolajat.
 
Az Európai Tanács döntése a hazai mezőgazdaságra is jó hatással lehet, s a jövőben az etanolipar kiemelt tényezővé  válhat a magyar agrárium számára. Az MBSZ közleményében kiemeli, nemzetgazdasági érdek a jól működő hazai bioetanol ipar kialakítása és további fejlesztése, hiszen a bioetanol-gyártás akár 30 ezer munkahelyet is fenntarthatna főként a kis- és középvállalkozói szektorban.

süti beállítások módosítása