A környezettudatos energiafelhasználással, a megújuló energia termelésével, hasznosításával kapcsolatos projektre nyert több mint hétszázötvenmillió forintot a veszprémi Pannon Egyetem. A nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt 2015. január 31-ig tart, abban mintegy hetven hazai és külföldi kutató, valamint doktorandusz vesz részt.

Az energiaellátó és -hasznosító rendszerek korszerűsítésének, hatékonyabb üzemeltetésének tervezése, optimalizálása megújuló energiaforrások és infokommunikációs technológiák felhasználásával címmel az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában összesen 759 millió forint támogatást nyert el a Pannon Egyetem.

Az egyetem közleményéből kiderül, a projekt során a műszaki kémiai kutatóintézet feladata lesz a megújuló termikus energia hasznosítására alkalmas új hőtároló anyag kifejlesztése, a megújuló energia termelését és a technológiai energiaigény csökkentését megcélzó új eljárások kidolgozása.

Az egyetem tájékoztatása szerint a rendszer- és számítástudományi tanszék a fenntartható energiaellátó rendszerek adatgyűjtésének és modellezésének tervezésén, valamint olyan költséghatékony mérőrendszerek megtervezésén és tesztelésén dolgozik majd, amelyek elősegítik a környezettudatos energiafelhasználást.

A villamosmérnöki és információs rendszerek tanszék feladata a projekt keretében megújuló energiaforrásokra támaszkodó energiatermelő egységek és energiatárolók optimális tervezése, üzemeltetése és irányítása, valamint energia-hatékony és jó színvisszaadású, lakásvilágításban használható LED-világítótestek tervezése - közölték.

süti beállítások módosítása