Negyvenhárom hajdú-bihari településen létesítenek a közeljövőben biomassza kazánokat, s teremtenek munkahelyeket a bio- és megújuló energiafelhasználási startmunka mintaprogram
(ismertebb nevén Kazánprogram) keretében.

A haon.hu cikke szerint a „névcsere” nem véletlen, hisz a munkanélküliség enyhítését célzó program valójában csak az „elmaradott” települések rezsiköltségeinek visszafogásában tud segíteni hosszútávon. Ráadásul a 2012-1013-as fűtési szezonban sem látják már sok hasznát. Pedig a program indulását 2012 májusában jelentették be, pályázni őszig lehetett, az eredményhirdetésre azonban csak októberben, a támogatások folyósítására pedig decemberben került sor.

„A szükséges engedélyek és a kazán beszerzése, beszerelése után, reményeink szerint január végére már biomasszával tudjuk fűteni az orvosi rendelőnket és a könyvtárunkat – nyilatkozta a Hajdú Online-nak Barabás Károlyné, Magyarhomorog polgármestere. A településen már csak ez a két közintézmény „függött” a szolgáltatóktól.

A mostani programban négy közfoglalkoztatottat alkalmaznak 2013 decemberéig, akik jelenleg a meglévő kazánoknál segítenek, de szezonon kívül például a téli tüzelőnek valót is ők gyűjtik, aprítékolják majd. A bihari település a két kazánra és a foglalkoztatásra 9 millió forintot kapott.

A program keretében lényegében bármilyen épületet felszerelhetnek biomassza-kazánnal, mindössze egy kitétel van: kizárólag önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan lehet. Balmazújvárosban például két fő foglalkoztatására és a sportpályán található létesítmény fűtésére fordítják majd a programban nyert 8,8 millió forintot.

süti beállítások módosítása