November közepén Károly walesi herceg nyitotta meg az Egyesült Királyság első olyan komplett telepét, ahol az anaerobic rothasztóból keletkező biogázt tisztítva, teljes mértékben a helyi elosztású hálózatba táplálják, és ez a helyi közösség részére megújuló energiát szolgáltat.
 
A megújuló  energiára épülő megoldást a Cornawall-i hercegség fejlődése érdekében hozták létre Poundbury-ban, a helyi farmerek és a hercegség közös vállalkozásban. Maximális kapacitás kihasználás mellett a telep elegendő biogázt termel nyáron 56 ezer, télen 4 ezer otthon számára. Április óta már termel a telep megújuló áramot, és egy év múlva árammal fog ellátni körülbelül 500 otthont.
 
A holland DMT Enviromenmental Technology  új membrános  rendszerén alapuló anaerobic rothasztó a JV Energen birtokában és üzemeltetésével működik. A helyi gázelosztási hálózatot üzemeltető Scotia Gas Networks pedig szerződést kötött a JV Energen-nel az anaerobic rothasztó által termelt biogáz tisztítására és az így kapott biometán hálózatba táplálására.
 
Wales hercegét, Károly herceget – aki Cornwall fejedelme is – rendkívül érdekelte a telep fejlesztése, amely mérföldkövet jelent az Egyesült Királyság megújuló energia szektorában. A kivitelezés során herceg többször is járt a helyszínen, és a projekt minden lépéséről konzultált.
 
Az anaerobic rothasztás egy természetes folyamat, amelyben nincs jelen oxigén, az organikus anyagokat a mikroorganizmusok lebontják, és így keletkezik a metánban gazdag biogáz. A Poundbury-ben lévő Rainbarrow farmon a biogázt évi kb. 41 ezer tonna kukoricából, zöldtakarmány szilázsból és élelmiszer maradékból termelik. Ezek az anyagok a helyi farmerektől és kereskedelmi cégektől származnak.
 
Az anaerobic rothasztás további előnye, hogy a keletkező másik termék, a fermentlé jól hasznosítható trágyázásra a szántóföldi növénytermesztésben, mivel sok tápanyagot (nitrogén, foszfor és kálium) tartalmaz, és igen jó talajkondicionáló is egyben.

süti beállítások módosítása