A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Munich Re az első biztosító, amely fedezetet nyújt offshore szélenergia-egységekben bekövetkező sorozatos veszteségekre, biztonságot nyújtva a befektetőknek, ezáltal lehetőséget teremtve a megújuló energia számára, hogy megvesse a lábát a piacon.

Marcus Wassenberg, a REpower turbinagyártó  pénzügyi igazgatója, Thomas Blunck, a Munich Re vezetőségi tagja és Thomas Haukje, a Nordwest Assekuranz vezető partnere nemrég írtak alá egy biztosítási szerződést egy északi tengeri szélenergia farmra.

A feltételeknek megfelelően a Munich Re fizet a meghibásodott turbinák és az illetve egyedi alkatrészek javításáért, illetve cseréjéért, amennyiben olyan sorozatos veszteségről van szó, amely több alkatrészt is érint, például sebességváltót, forgórészt, vagy tornyot. Fizeti továbbá azoknak a speciális eszközöknek a költségeit is, amelyek az effajta javításokhoz szükségesek.

A biztositásiszemle.hu cikkéből kiderül, az öt éves szerződés azoknak az egységeknek a felújítását is fedezi, ahol meghibásodott alkatrészeket észlelnek, még akkor is, ha konkrét veszteség vagy kár nem keletkezett miattuk. A Munich Re egyik speciális biztosítója fogja nyújtani a biztosítást, amely a Nordwest Assekuranz-zal karöltve került kialakításra.

Wassenberg szerint az offshore szélerőművek sorozatos veszteségeire vonatkozó szerződés biztonságot nyújt ügyfeleinknek a nagyobb projektek finanszírozhatóságát illetően.

süti beállítások módosítása