Tizenöt chilei, argentin, venezuelai és indiai napelemes autó részvételével az Atacama-sivatagban rendezték a napelemes autók 1300 kilométeres versenyét, a második Atacama Solar Challenge viadalt.
 
A november 15-19. között zajlott verseny – melyet először tavaly indítottak útjára, hogy ezzel ösztönözzék az olcsó, környezetbarát járművek fejlesztését – startvonala a Humberstone Salétrom Műveknél kapott helyett, Chile fővárosától mintegy 800 kilométerre, északra.
 
Az UNESCO által világörökségi helyszínné nyilvánított terület valójában egy szellemváros, amely magára hagyatottan áll, mióta a sóbányászat több mint egy évtizede leállt a térségben.
 
A tizenöt versengő jármű –  némelyiket kizárólag napenergia hajtja, míg mások napenergiával és pedállal hajtott hibridek – az első szakaszban 330 kilométeren harcolt egymással.
 
Az idei kedvenc a La Serena Egyetem visszatérő  bajnokcsapata újonnan átalakított, Intikallpa – a „napenergia” kecsua nyelvű megfelelője – névre hallgató járműve volt. A csapat szerint az új dizájnnal az autó csúcssebessége elérheti az óránkénti 120 kilométert.
 
A versenyben argentin, venezuelai és indiai egyetemek fejlesztette autók is részt vettek. A legtöbb autó lapos, négyszögletes karosszériát kapott, melyet napelemekkel borítottak be a napenergia hasznosítására. A vezetőnek általában egy fülke ad helyet.

süti beállítások módosítása